Épületkorszerűsítés, eszköz- és laborfejlesztés


Mezőgazdaság- és Élelmiszer­tudományi Kar

mek

A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon a TIOP-1.3.1.-07/2-2F pályázat forrásaiból újítottuk fel a Kar „B” épületét, amely az Állattudományi és Növénytudományi Intézeteknek ad otthont. A korszerűsítés keretében megújult az épület energetikai rendszere, a megvalósított fejlesztések így gazdaságosabb üzemelést tesznek lehetővé. A pályázati forrásból a kutatómunkát segítő új laboratóriumokat alakítottunk ki, illetve a meglévőket korszerűsítettük.

 

A „B” épület felújítása mellett több intézeti laboratórium került fejlesztésre. A laboratóriumokba új műszereket szereztünk be, amelyek jelentősen javították a kutatómunka színvonalát és hatékonyságát.

 

Az Állattudományi Intézet Állati Genetika és Biotechnológiai intézeti tanszék laboratóriumát a program keretében egy NanoDrop 2000 spektrofotométer beszerzésével fejlesztettük. Az eszköz felhasználásával a magyar mangalica sertés, az egyetlen fajtatisztán fennmaradt őshonos sertésfajtánkra jellemző alacsony malacszám genetikai okait keressük.

 

A Takarmányozástani Tanszék egy Rapid N automata nitrogén-, illetve fehérje meghatározó berendezés beszerzésére kapott lehetőséget.

A műszerrel az egyik legfontosabb takarmánykomponensnek, illetve táplálóanyagnak, a fehérjének a takarmányokban, az állati szervezetben, illetve az állati eredetű termékekben található mennyiségét mérhetjük.

A Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetébe beszerzésre került egy vegyifülke, egy laboratóriumi lepárló és egy motorfékpad. Az eszközök a második generációs bioetanol előállítással foglalkozó kutatások során kerülnek alkalmazásra. A motorfékpad Diesel üzemű gépjárművek teljesítmény mérésére és volumetrikus fogyasztás vizsgálatára alkalmas 0,5% pontossággal, számítógépes vezérléssel, a mérések alatti folyamatos állapotfigyeléssel és szükség esetén beavatkozási lehetőséggel.

 

A Kar Matematika, Fizika és Informatika Intézetében elsősorban fototermikus módszereket alkalmaznak élelmiszerek, élelmiszerkiegészítők, alap- és nyersanyagok fizikai tulajdonságainak roncsolásmentes vizsgálatára, illetve színméréseket végeznek.

 

A Növénytermesztési Intézetben Földműveléstan intézeti tanszékére beszerzett több komponensű gázelemző készülék a talajok széntartalmának változását, ill. a szén-dioxid kibocsátást méri, hozzájárulva ezzel környezetbarát mezőgazdasági rendszerek kialakításához és vizsgálatához. A potenciális klímaváltozáshoz kapcsolódó vizsgálatokat segítik a fix- és hordozható nedvességmérő szondák, illetve a talajvízszintmérő készülék. A program eredményeképp rendelkezésre álló mikropenetrométer lehetővé teszi a talaj felső 10 cm-es rétegében a penetrációs ellenállás mérését 1 mm felbontásban, amely a növények kezdeti fejlődését befolyásoló fontos technológiai paraméter.

 

A Növénytermesztéstani intézeti tanszék infravörös technológián alapuló műszerei a vetőmag minőségi paramétereinek meghatározását, a vetőmagminősítést szolgálják. A berendezések segítségével gyorsan és pontosan elvégezhető a vetőmagvak vizsgálata, a termék nedvesség-, ezerszemtömeg- illetve hektoliter tömeg mérése.

 

 

mek